5 veres ákos készítette

Az előző írásunkban megismerhettétek a Bükk Hegyikerékpár Maratonnak otthont adó települést, Bélapátfalvát. Most bemutatjuk turisztikai értékeit.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság

A Bükk hegységhez tartozó, a „homlokát ráncoló” Bélkő hegy lábánál, lélegzetelállítóan szép természeti környezetben áll az 1232-ben alapított Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, amely Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori apátsági temploma.

Falai között mintha megállt volna az idő: az ajtón belépve a külvilág zajai, gondjai elcsitulnak, csak a mély csend, a béke, a határtalan nyugalom érzése marad. A boltívek, az oszlopfők, a padsorok rendje harmóniát és rendezettséget sugall, a hatalmas, lenyűgöző terek méltósággal hirdetik a hit, a szellem, az emberi tudás és akarat erejét.

3 zakkar sándor készítette

Ezt legalább egyszer érdemes látni! (Fotó: Zakkar Sándor)

Építészetében három stílus keveredik: késő román, gótikus és barokk. Kimagasló értékű darabja a késő-barokk Szent Imre oltár, melynek szobrai a magyar rokokó művészet kiemelkedő alkotásai. Itt található hazánk egyik legrégibb, még működőképes templomi orgonája is, amelyet misék, kulturális események, rangos hangversenyek alkalmával is megszólaltatnak orgonaművészeink.

Az apátság mellett a valamikori monostor romjai láthatók, a falak maradványai között sétálva könnyen magunk elé idézhetjük az épület egyes helyiségeit.

A turistákat többféle szolgáltatással várják: idegenvezetést, kisfilmet, csoportos programokat, színvonalas kulturális rendezvényeket kínálnak nekik. Jelen sorok írójának itt volt az esküvői fotózása.

Bélkő-hegy és tanösvény

A Bélkő - hegy fehér mészkősziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből.

A hegy mai lépcsőzetes arculatát a bányászatnak köszöntheti. Innen termelték ki a bélapátfalvai cementgyár számára a cementgyártáshoz szükséges alapanyagot. „A homlokát ráncoló hegy”- ahogy Szabó Magda írónő ittjártakor fogalmazott - a település hátterét egyedivé varázsolja.

5 veres ákos készítette

Kilátás a Bélkőről (Fotó: Veres Ákos)

A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen – tanösvényen - haladva jutunk el a 816 m magasan fekvő kilátóhoz. Az 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges.

A hegy tetejére érve páratlan látvány - Magyarország egyik legszebb panorámája - tárul elénk, tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. A bányaterület, mint holdbéli táj mutatja magát - olyan érzés fog el bennünket a különleges sziklák között, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk.

Innen vissza az eddig követett úton, vagy a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet tovább kirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára.