Kedves Sporttársak!

Augusztus 7-én lezajlott a XXII. Bükk Hegyikerékpár Maraton (BHM). Remélhetőleg minden résztvevő pozitív élményekkel távozott a rendezvényünkről, Bélapátfalváról.
Köszönöm mindenkinek, aki eljött és megtisztelte kerékpáros versenyünket részvételével.
Hálával tartozom a családomnak, akik évek óta elviselik a versenyszervezéssel járó stresszes Nagy Ádámot, azaz engem.
Köszönöm a velem sok-sok éve dolgozó szervezők értékes munkáját, segítségét.
Köszönet illeti Ferencz Péter urat, Bélapátfalva polgármesterét, aki védnöksége alá vette versenyünket és biztosította a maraton rajt-cél területét.
A BHM sikeres lebonyolításához hozzájárultak támogatóink: Halatus Kft. HIGH5, Buster Papp Misi, Bélapátfalva Kulturdia Kft, Deuter, Bélkő Kft, Tempo Sport Kft, Nagy Kerékpár-Sport, Egererdő Zrt, Bükki Nemzeti Park, HEOL, Bélapátfalva Város Önkormányzata.

Találkozunk 2023. 08. 06-án!
Ha jól érezted magad, add tovább a hírt és jövőre hozd el barátaidat, munkatársaidat is!
Mindenkit szeretettel várunk!


Sporttársi üdvözlettel: Nagy Ádám és szervezőcsapata

web2 copy

 

A nagy múltú Bükk Hegyikerékpár Maratont 2022.augusztus 7-én második alkalommal rendezzük meg Bélapátfalván . A városka, Ferencz Péter polgármester vezetésével, igyekszik jó házigazdája lenni a maratonnak.

Sajnos a korona vírus járvány, az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai mindenre negatívan hatnak, így a tömegsportra is. A Bükk Maraton is megújulási folyamaton megy át: új arculattal jelenünk meg és a tömegsportban érzékelhető változások kihívásainak is igyekszünk megfelelni. Mindenkit várunk a versenyünkre, aki szereti a mozgást, a kerékpározást, a sportolást a szabadban! Biztosan megtalálod a képességeidnek, felkészültségednek megfelelő távot.

Nagy Ádám

Gyere el és győzd le a hegyeket!plakat weblap

Közeleg versenyünk időpontja. Kedvezményesebb nevezés még július 13-ig. kis kedvcsináló videó a kezdő és gyermek bringásoknak a mini távhoz. Valahol el kell kezdeni a versenyzést, ehhez az egyik legjobb lehetőség a Bükk Maraton mini távja. Nevezés: www.odinsport.hu

Még nem indultam MTB maraton versenyen, hogyan kezdjem??

A legfontosabb, ha már van bringád /Mountain Bike/, kezdj el rendszeresen bringázni. Fontos a fokozatosság, nem célszerű 80 km tereppel kezdeni. Hetente ha már 2-3 alkalommal bringázol néhány órát a saját tempódban legalább 1 hónapja, tervezheted az első könnyebb versenyedet. Mi a Bükk Maratont szervezzük, itt a kezdő táv  mini /12 km/, abszolút a kezdőknek és gyerekeknek hoztuk létre. Ez a kezdők felkészültségének megfelelő táv. Következő lépés a nevezés, a szervező hon lapján a versenykiírásban megtalálod a részleteket, nevezési felület. A BHM esetében regisztrálnod kell az odin rendszerben /www.odinsport.eu/. A regisztrációhoz szükséges segítség itt. Ha kedvet kaptál jelentkezz, egyéb információk a honlapunkon.

112

A verseny időpontja augusztus 7., még van időd a felkészülésre, tekintsd ezt kihívásnak, legyen ez a motiváció a rendszeres edzéshez.
Mire vársz? Jelentkezz, használd ki a kedvezményes nevezést február 28-ig.
GYERE EL ÉS GYŐZD LE A HEGYEKET!
Várjuk a jelentkezésedet!

BHM csapata

hir

Kedves Sporttársak!

 

2021 sok szempontból vízválasztó az életünkben, a sportban, a kerékpározásban, a Top Maraton és a Bükk Maraton történetében. Nagy múltú, régi versenyünk - a Bükk Hegyikerékpár Maraton = BHM - új helyszínre, Bélapátfalvára költözött az idei szezonban. A változatos, új kihívást jelentő pályák, a táj szépsége és a versenyzés lehetősége, az extrém időjárás ellenére is elnyerte a tetszéseteket.

Nagy öröm volt számunkra, hogy kedvező visszajelzéseket és biztatást kaptunk tőletek, versenyzőktől, valamint a helybéliek és a város vezetése is pozitívnak értékelte a rendezvényt. Így a Bükk Maraton folytatása mellett döntöttünk, Bélapátfalva város vezetésével négy éves folytatásról állapodtunk meg. Az érzékelhető nehézségek ellenére hisszük, hogy versenyünk túlélője lesz a magyar montaine bike mélyrepülésének és bízunk benne, hogy a BHM a sportág érdekeit, értékeit képviseli majd a jövőben is, mint már évtizedek óta teszi! Ehhez kívánok jó egészséget, kitartó edzést minden bicajosnak, régi és új versenyzőnek!

Köszönjük azoknak a sporttársaknak, akik az idén is, és évek óta eljönnek a Bükkbe, hogy megméressék magukat és egy jó bicajozás során legyőzzék a hegyeket!
Hívunk és várunk Benneteket 2022. augusztus 7-én! Hozzatok magatokkal új versenyzőket, vagy ifjú titánokat!

A hagyományok megtartásával számos újítással is igyekszünk felkelteni a versenyzési kedvet.

A maratont a kezdők részére könnyítjük, így lehetőséget adva a még versenyen sosem indult bringásoknak és a gyerekeknek is a részvételre a mini távon, vállalható kihívás teljesítésére.

A rendezvényre a nevezési díjat nem emeljük, valamint próbálunk nagyobb szolgáltatást nyújtó startcsomagot összeállítani, reális díjért.

A versenynek otthont adó város nem csak a gyönyörű „hátterünkről” – a Bél-kő hegyről nevezetes: jövőre már igyekszünk a nevezetességeit, értékeit is bemutatni nektek.

Izgalmas ötleteink vannak erre nézve, ezek egyike pl. egy kerékpáros túra a verseny előtti nap délutánján, melynek során a látnivalók szórakoztató megismerése mellett a városka gasztronómiai kínálatából is kaptok ízelítőt.

Figyeljétek az oldalunkat, többféle nyereményjátékba kapcsolódhattok majd be, valóban értékes nyereményekért.

A nevezés december 1-én indul!

Tedd a karácsonyfa alá és írd be a jövő évi naptáradba! Úgy tervezd a nyaralásod: 2022.augusztus 6-7-én BÜKK MARCI Bélapátfalva.

Újdonság lesz, hogy 21 éven keresztül a startcsomagban egyedi emblémázott pólót adtunk, ezt cseréljünk a jövő évtől.

Ebben szeretném a segítségeteket kérni, mi legyen az ajándék a startcsomagban?

A. Fullcap sapka

B. Nyakkendő

sapi

nyak 1

Szavazás itt.

 

 

Jönnél a versenyre és meg is szállnál?

Az alábbi linken megtalálod a város szállásadóit:

https://belapatfalvaturizmus.hu/szallasok

 

 5 veres ákos készítette

Az előző írásunkban megismerhettétek a Bükk Hegyikerékpár Maratonnak otthont adó települést, Bélapátfalvát. Most bemutatjuk turisztikai értékeit.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság

A Bükk hegységhez tartozó, a „homlokát ráncoló” Bélkő hegy lábánál, lélegzetelállítóan szép természeti környezetben áll az 1232-ben alapított Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, amely Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori apátsági temploma.

Falai között mintha megállt volna az idő: az ajtón belépve a külvilág zajai, gondjai elcsitulnak, csak a mély csend, a béke, a határtalan nyugalom érzése marad. A boltívek, az oszlopfők, a padsorok rendje harmóniát és rendezettséget sugall, a hatalmas, lenyűgöző terek méltósággal hirdetik a hit, a szellem, az emberi tudás és akarat erejét.

3 zakkar sándor készítette

Ezt legalább egyszer érdemes látni! (Fotó: Zakkar Sándor)

Építészetében három stílus keveredik: késő román, gótikus és barokk. Kimagasló értékű darabja a késő-barokk Szent Imre oltár, melynek szobrai a magyar rokokó művészet kiemelkedő alkotásai. Itt található hazánk egyik legrégibb, még működőképes templomi orgonája is, amelyet misék, kulturális események, rangos hangversenyek alkalmával is megszólaltatnak orgonaművészeink.

Az apátság mellett a valamikori monostor romjai láthatók, a falak maradványai között sétálva könnyen magunk elé idézhetjük az épület egyes helyiségeit.

A turistákat többféle szolgáltatással várják: idegenvezetést, kisfilmet, csoportos programokat, színvonalas kulturális rendezvényeket kínálnak nekik. Jelen sorok írójának itt volt az esküvői fotózása.

Bélkő-hegy és tanösvény

A Bélkő - hegy fehér mészkősziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből.

A hegy mai lépcsőzetes arculatát a bányászatnak köszöntheti. Innen termelték ki a bélapátfalvai cementgyár számára a cementgyártáshoz szükséges alapanyagot. „A homlokát ráncoló hegy”- ahogy Szabó Magda írónő ittjártakor fogalmazott - a település hátterét egyedivé varázsolja.

5 veres ákos készítette

Kilátás a Bélkőről (Fotó: Veres Ákos)

A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen – tanösvényen - haladva jutunk el a 816 m magasan fekvő kilátóhoz. Az 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges.

A hegy tetejére érve páratlan látvány - Magyarország egyik legszebb panorámája - tárul elénk, tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. A bányaterület, mint holdbéli táj mutatja magát - olyan érzés fog el bennünket a különleges sziklák között, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk.

Innen vissza az eddig követett úton, vagy a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet tovább kirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára.

 

 

Ismerjétek meg a maratonunknak helyet adó kis várost, Bélapátfalvát!

1 vasas zoltán készítette

A mese szép Gyári-tó partján kipihenheted majd a verseny fáradalmait (Fotó: Vasas Zoltán)

A Bélapátfalva a területen végzett ásatások alapján bizonyíthatóan 5 ezer éve lakott. A település egykor a Bél nemzetség birtokai közé tartozott. Nevét az oklevelek a 13. századtól említették először Bel, Beel, Beyle formában. 1330-ban „falu a monostor előtt, melyet az Apát falujának neveznek” alakban volt említve, majd 1415-től Apátfalva néven említették. Jelenlegi nevét 1905-ben vette fel.

A várost – méltán – sokszor az ott épült, közel nyolcszáz éves Ciszterci Apátsághoz kapcsolják, melyet 1232-ben alapítottak. 1241-ben a tatárok elől menekülő IV. Béla seregei a templom előtt vívtak csatát az őket üldöző sereggel. A település története összeforrt az apátságéval. 1388-tól Apátfalván minden évben vásárt, és hetente egyszer piacot tartottak, ezáltal a település mezővárossá, majd a térség központjává vált. Az 1500-as évek elején az egri püspökség birtoka lett. Apátfalvát az 1700-as években mezővárosként említik. A későbbiekben itt malmok, papírgyár és keménycserép-gyár létesül.

 az üzemelő cementgyár 1988 ban készült fényképen

Ma már hiába keressük, az egykor a település életét meghatározó cementgyárat. (Fotó: Bársony Béla gyűjteményéből)

1910-ben létesítik a cementgyárat, amely nemzedékeken át szorosan kapcsolódik a város lakóihoz. A cementgyártáshoz az alapanyagot a Bélkő-hegy szolgáltatta, amelynek mai tájsebekkel tarkított képe a cementgyári robbantások következményeképp jött létre. A gyár vízigényét a Gyári - tó kiépítésével fedezték.

A gyár 2001-es bezárásáig a község és a környező települések lakosságának biztos megélhetést nyújtott, az országot pedig kiváló minőségű cementtel látta el. Ekkor egy új időszámítás kezdődött a város életében. Az elmúlt évek során a település egyre inkább a turizmus felé fordult – kiemelkedő épített és természeti értékei okán méltó helye van Magyarország turisztikai térképén.

belapatfalva a versenyunk uj helyszine 01

A település térképe (Forrás:belapatfalvaturizmus.hu)

A település főbb látnivalói:

  • Bélapátfalvai Ciszterci Apátság
  • Bélkő-hegy és tanösvény
  • Gilitka kápolna
  • Bábafa
  • Gesztenyés Kiállítóház
  • Gyári tó

Ezekről a következő hetekben mesélünk bővebben.