Ismerjétek meg a maratonunknak helyet adó kis várost, Bélapátfalvát!

1 vasas zoltán készítette

A mese szép Gyári-tó partján kipihenheted majd a verseny fáradalmait (Fotó: Vasas Zoltán)

A Bélapátfalva a területen végzett ásatások alapján bizonyíthatóan 5 ezer éve lakott. A település egykor a Bél nemzetség birtokai közé tartozott. Nevét az oklevelek a 13. századtól említették először Bel, Beel, Beyle formában. 1330-ban „falu a monostor előtt, melyet az Apát falujának neveznek” alakban volt említve, majd 1415-től Apátfalva néven említették. Jelenlegi nevét 1905-ben vette fel.

A várost – méltán – sokszor az ott épült, közel nyolcszáz éves Ciszterci Apátsághoz kapcsolják, melyet 1232-ben alapítottak. 1241-ben a tatárok elől menekülő IV. Béla seregei a templom előtt vívtak csatát az őket üldöző sereggel. A település története összeforrt az apátságéval. 1388-tól Apátfalván minden évben vásárt, és hetente egyszer piacot tartottak, ezáltal a település mezővárossá, majd a térség központjává vált. Az 1500-as évek elején az egri püspökség birtoka lett. Apátfalvát az 1700-as években mezővárosként említik. A későbbiekben itt malmok, papírgyár és keménycserép-gyár létesül.

 az üzemelő cementgyár 1988 ban készült fényképen

Ma már hiába keressük, az egykor a település életét meghatározó cementgyárat. (Fotó: Bársony Béla gyűjteményéből)

1910-ben létesítik a cementgyárat, amely nemzedékeken át szorosan kapcsolódik a város lakóihoz. A cementgyártáshoz az alapanyagot a Bélkő-hegy szolgáltatta, amelynek mai tájsebekkel tarkított képe a cementgyári robbantások következményeképp jött létre. A gyár vízigényét a Gyári - tó kiépítésével fedezték.

A gyár 2001-es bezárásáig a község és a környező települések lakosságának biztos megélhetést nyújtott, az országot pedig kiváló minőségű cementtel látta el. Ekkor egy új időszámítás kezdődött a város életében. Az elmúlt évek során a település egyre inkább a turizmus felé fordult – kiemelkedő épített és természeti értékei okán méltó helye van Magyarország turisztikai térképén.

belapatfalva a versenyunk uj helyszine 01

A település térképe (Forrás:belapatfalvaturizmus.hu)

A település főbb látnivalói:

  • Bélapátfalvai Ciszterci Apátság
  • Bélkő-hegy és tanösvény
  • Gilitka kápolna
  • Bábafa
  • Gesztenyés Kiállítóház
  • Gyári tó

Ezekről a következő hetekben mesélünk bővebben.