A helyszínen reményeink szerint már mankóval közlekedő Karlovitz Kristóf fogja a rajtok között szórakoztatni a hallgatóságot montis történeteivel. Az alábbiakban ízelítőül néhány vad történet a holkerekparozzak.hu jóvoltából.

Terepre fel!

A montizás hőskora Magyarországon.

A korábbinál sokkal tágabb új világ tárult fel előttünk a mountain bike megjelenésével. Lelkesen vetettük bele magunkat az erdőkbe, hegyekbe. Ma, amikor már tömegeket mozgat meg, és olimpiai sportág a terepkerékpározás, személyes történetemmel tekintek vissza a kezdetekre.

variselle

 

Sziklák között oútival
(...)
Fel dél felől, jó aszfalton, majd le északnak, csakugyan murvás úton, amelyet nagy sziklákkal zártak el a forgalom elől. Persze tovább nyomultam, egészen addig, ahol véget ért a dózerút. Szóval azért a szaggatott vonal, mert még csak tervben létezik! Sziklás ösvényen küzdöttem le magam, kipi-kopi Look-stoplis cipőben, vállamon a bringával – a szembe jövő hátizsákos, bakancsos turisták úgy bámultak, mint aki kísértetet lát.
(...)
Kitárul a világ
Barátaim a Maraton kerékpárüzletből ’92 karácsonyára megleptek egy Scott montival. Pozitív érzelmeik kifejezésén túl gondolhattak arra is, hogy közíróként keltek némi hátszelet a műfajnak, ami így is lett, hiszen a neofiták buzgalmával csaptam rá az új lehetőségre. Már nemcsak aszfalton lehet felmenni Paprétre, hanem a turista-ösvényeken is – óriási!

Először is le kellett küzdeni egy gátlást. Az országúti bringám mindig makulátlanul csillogott, egy porszemet sem tűrtem rajta, nem létező apró karcokat azonnal kijavítottam. Na de egy terepbicikli…
(...)
Ez az első túra meghatározó lett, utána nem volt megállás. A Dolomitokban úgy másztunk meg via ferratákat, hogy montival mentünk a szállástól a sziklafalakig. Végigjártunk egy Transalp-túrát, Innsbruck mellől a Garda tóig. Egy sajtóutat kihasználva feljutottam Európa legmagasabb aszfaltozott útján (Na hol van az? Nem az Alpokban, hanem Granada fölött a Sierra Nevadában!) a Pico Veletára (3400 m), és le a túloldali sziklás úton. Alpok, Pireneusok… De mindez már nem a kezdet, hanem a folytatás, egy másik történet.

A teljes történet a holkerekparozzak.hu-n olvasható el.

szponzorok