A Bükk Maraton útvonalának 96 % az Egererdő Zrt. területén van, igyekszünk az erdészet tevékenységét bemutatni a lentiekben.

Bemutatkozik az EGERERDŐ Zrt.

A több száz éves hagyománnyal rendelkező erdész szakma mindig is szívügyének tartotta a természeti környezet megőrzését. Az erdészek munkájának eredményeként több évtized alatt felnövekedett erdő kezelése speciális, szerteágazó elméleti és gyakorlati tudást igényel. Az erdővel kapcsolatos döntéseink következményeit sokszor csak több évtized után tapasztalhatjuk meg. Ezért nagyon fontos, hogy minden egyes erdőgazdálkodási feladatunkat több száz éves tapasztalataink alapján, az erdő folyamatos fenntartása érdekében valósítsuk meg.

Az EGERERDŐ Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyarország legnagyobb összefüggő erdővel borított hegyvidéki tájának, az Északi-középhegységnek három egymástól eltérő arculatú területén: a Mátrában, a Bükk nyugati részén és a Heves-Borsodi-dombvidék területén gazdálkodik, elnyúlva egészen az Alföld északi részére. Fenti területeken az erdőssztyepptől a bükkös klímáig terjedően változatos erdőállományokkal gazdálkodunk. A társaság központja Egerben található. A cég szervezetén belül 7 hagyományos erdészet végzi az erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási és közjóléti feladatokat.

 

Szakembereink alapvető célkitűzése a kezelésükre bízott erdők tartamos, hosszú távon történő szakszerű kezelése, valamint a természet közeli erdőgazdálkodás fenntartása. Ennek köszönhetően folyamatosan növekszik állományaink élőfakészlete.

Az EGERERDŐ Zrt. alapvető feladata az erdő hármas funkciójának egyensúlyban tartása. Így amellett, hogy a gazdálkodásunk során munkahelyeket teremtünk és alapanyagot biztosítunk más ágazatok számára, gazdálkodásunk pénzügyi eredményéből fedezzük védelmi és a közjóléti feladatainkat. Ezt a sokrétű munkát azonban csak akkor tudjuk megvalósítani, ha az erdész egy személyben gazdálkodó, természetvédő és az erdő látogatóinak gondos vendéglátója is.

Cégünk igyekszik az erdő védelmi és közjóléti funkciójának is ugyanolyan mértékben eleget tenni, mint gazdálkodási feladatainak. Ezt csak úgy tudja megtenni, hogy a gazdálkodási tevékenység bevételéből próbálja fedezni a természetvédelem és a közjólét költségeit.

Erdőfelújításaink során törekszünk megőrizni illetve növelni az erdőállomány természetességi állapotát. Ahol lehet, őshonos fafajokkal (kocsánytalan-tölgy, bükk, cser, stb.) újítjuk fel erdeinket és törekszünk az idegenhonos állományok (akác, fenyő) visszaszorítására.

 Az erdők fajgazdagságának megőrzése érdekében a fakitermeléseinket szinte csak vegetációs időn kívül (őszi, téli időszakban) végezzük, az ott lévő állatok és a növényzet hosszú távú megőrzése, megóvása érdekében. Fakitermeléseinknél egyre nagyobb mértékben használunk költségesebb, ugyanakkor kíméletesebb, a hagyományos vonszolásostól eltérő technológiákat, így védve az erdő talaját, növény- és állatvilágát.

Erdeinkben, tisztásainkon, rétjeinken felbecsülhetetlen értékű védett és nem védett növény- és állatfajok élnek pl.: fekete gólya, fehérhátú fakopáncs, tavaszi hérics, pirosló hunyor stb., melyek védelmére, állományaik megőrzésére gazdálkodásunk során kiemelt figyelmet fordítunk, növelve ezáltal erdeink fajgazdagságát, biodiverzitását.

Az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. területén működik a Bükki Nemzeti Park egy része, a Mátrai Tájvédelmi Körzet, a Tarnamenti Tájvédelmi Körzet és a Hortobágyi Nemzeti Park egy része is. A természetvédelmi oltalom alatt álló területek, teljes területünknek közel felét teszik ki. Emellett a kezelt terület 67%-a kapott Natura 2000-es minősítést, ezzel elismerve eddigi gazdálkodásunkat, amellyel megőriztük az értékes élőhelyeket. A Natura 2000 az Európai Unió irányelvei szerint a fenntartható fejlődés alapelvét előtérbe helyezve összehangolja a tudományos, gazdasági és társadalmi fejlődési igényeket a természetvédelem céljaival.

Fentiekből jól kitűnik, hogy a természetvédelem szorosan kötődik az erdész szakmához. Mindig arra törekszünk, hogy a társadalom elvárásaival összhangban megóvjuk az erdő természeti egyensúlyát, hiszen az erdész nem csak az erdőt, hanem az egész természeti környezetet óvja és védi!

 

Egererdő Zrt. turista kínálata:

FUT ROBOG A KICSI KOCSI 1

GYEREJÁRJ VELÜNK ISKOLÁBA 1